KURAN-I KERİM HAKKINDA GENEL BİLGİLER


Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır.

 Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir. Bu hakikati Cenâbı Hak şöyle ifade eder:

“Kur’ân’ı kesinlikle biz indirdik ve elbette onu yine biz koruyacağız.”  (el- Hicr, 9)






KURAN-I KERIM HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

1-Kur’an, Allah kelâmıdır.

2- Kur’an, Arapça bir kitaptır.

3- Kur’an, tevatür yoluyla nakledilmiştir ve Allah’ın koruması altındadır.

4- Kur’an mûciz bir kitaptır.

5- Kur'anı okumak ibadettir

6- Kur’an, peyderpey indirilmiştir.

7- Kur’an evrensel bir kitaptır.

8- Kur’an, anlaşılıp, öğüt alınması için kolaylaştırılmıştır.

9- Kur’an, hidayet kaynağıdır

10- Kur'anı ezberleyene HAFIZ, güzel okuyanaKURRA, açıklayana MÜFESSİR denir

11-Kur’an-ı Kerim’i açıklamaya tefsir denir.

12-Kur’an-ı Kerim’in besmele ile ayrılan bölümlerine Sure, surelerin parçalarına ayet denir.

13- Kur'an-ı Kerim indirilmeye başlandığı 610 yılından beri hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar ulaşmıştır.

14- Tevrat, Zebur ve İncil’den sonra indirilen Kur'an-ı Kerim son kutsal kitaptır.

15- Yalnızca Müslümanlara değil tüm dünyaya indirilmiş ve bütün insanlığın gereksinimlerini karşılayacak bir kutsal kitap özelliği taşımaktadır. 

16-Kur’an-ı Kerim’e abdestsiz dokunulmaz, abdestsiz ezbere okunur. Gusül abdestsizken hiçbiri yapılmaz






KURANIN NAZİLİ VE TEDVİNİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1-Kur'an-ı Kerim 610 yılında Cebrail (a.s) aracılığıyla vahiy yoluyla Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (S.A.S) Mekke civarındaki Hira adlı mağarada indirilmiştir.

2-Kadir gecesinde toplu olarak levh-i mahfûzdan dünya semasına (veya “beytü’l-izzet”e) inmiş, daha sonra yirmi veya yirmi üç yıl içinde parça parça Hz. Peygamber’e vahyedilmiştir 

3-Kur’an-ı Kerim’de ilk inen ayet Alak Suresi’nin ilk 5 ayeti, son inen ayet Maide Suresi 4-. ayetidir, “…Bugün dininizi tamamladım…” der

5- Kur'an-ı Kerim’in bir bütün halinde değil de belirli aralıklarla bölüm bölüm indirilmesi ezberlenip öğrenilmesini kolay hale getirmiştir.

6- Kur'an-Kerim indirilmeye başlandığı ilk yıllarda taşlara, yapraklara ve ceylan derilerine yazılıyordu.

7- Kur’an-ı Kerim Yemame savaşında 70 hafızını şehit edilmesinden sonra Hz. Ebu Bekir Sıddık tarafından ki- tap haline getirilmiştir.

8-Kur'an-ı Kerim İlk Halife Hz. Ebubekir zamanında kitap haline getirilmiştir.

9-Kuran-ı Kerim'in tedvin fikrini Hz. Ömer vermiştir.

10-Hz.Ebu Bekir (ra) devrinde biraraya getirilen sahifelere “el- Mushaf” denilmiştir.

11-Kutsal kitabımız Halife Hz. Osman zamanında da 7 adet çoğaltılmıştır.

12-Yazılan 7 Kuran mushafı, Medine, Mekke, Kufe, Basra, Şam, Yemen ve Bahreyn şehirlerine gönderildi.

13-Zeyd ibn Sabit’in başkanlığında Abdullah ibn Zübeyr, Sâid ibn As, ve Abdurrahman ibn Hâris’den oluşan bir komisyon tarafından çoğaltıldı. Yer yüzündeki bütün mushaflar, bu ilk mushafların aynıdır.

14-Kur’an-ı Kerim’i yazanlara vahiy kâtibi denir. (Zeyd Bin Sabit)

15-Kur’an-ı Kerim Hz. Osman zamanında Zeyd Bin Sabit Başkanlığında yazılarak çoğaltıldı.

16-Kur’an-ı Kerim Haccac zamanında Halil bin Ahmed tarafından hareketlendirildi.






KURAN-I KERİMİN AYET VE SÜRE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1-Kur'an-ı Kerim 6236 ayet ve 114 sureden meydana gelmektedir.

2-Kur’an-ı Kerim’de ilk inen ayet Alak Suresi’nin ilk 5 ayeti, son inen ayet Maide Suresi 3. ayetidir, “…Bugün dininizi tamamladım…”  buyrulur.

3-En uzun suresi 286 ayetle Bakara Suresi’dir. En kısa suresi ise 3 ayetle Kevser Suresi’dir.

4-Kur'an-ı Kerim 600 sayfadır ve 30 cüzden oluşur (Her cüz 20 sayfalık bölümlerden ibarettir).

5-Kur’an-1 Kerim’de 14 secde ayeti vardır..

6-Kur’an-ı Kerim’de besmele okunmadan okunan tek sure Tevbe Suresi’dir.

7-Kur’an-ı Kerim’de en faziletli sure Fatiha, en faziletli ayet Ayetel Kürsi’dir.

8-Kur’an-ı Kerim’in Mekke’de inen ayetlerine MEKKİ, Medine’de inenlere MEDENİ Ayetler denir.

9-Kur’an-ı Kerim’in Mekki Sureleri imandan, Medeni Sureleri ibadetten bahseder.

10-Kur’an-ı Kerim’de ilk inen sure Fatiha, son inen sure, Nas Suresi’dir.

11-Vahiylerin geliş şekilleri: Melek (Cebrail) ile Meleğin insan suretine girmesiyle, rüyada, Miraç’ta (Amener Rasulü) gibi.






KURAN-I KERİMDE YER ALAN TEMEL KONULAR

İman, Kur’an’da bahsi geçen konuların esası ve özünü teşkil eder. Kur’an’da: Allah’ın varlığı, birliği ve sıfatları anlatılır.  Meleklerden bahsedilir. Allah’ın insanlara peygamber ve kitap gönderdiği bildirilir.

Kur’an’da, iman esaslarından birisi olan ahiret inancı üzerinde de durulur. Kıyametten ve ahiret hallerinden bahsedilmektedi

Kur’an-ı Kerim’de insanın yapması gereken ibadetler belirtilmiş, bu ibadetlerin nasıl yerine getirileceği ana hatlarıyla açıklanmıştır. İbadetlerini yerine getiren müminlerin de ahirette kurtuluşa erecekleri belirtilmişti

Kur’an-ı Kerim’de ahlakla ilgili birçok esas yer almaktadır.

İslam dini, iyi ve güzel ahlaka büyük önem verir ve bunu toplumun her kesiminde yerleştirmeyi amaç edinir. Bundan dolayı Kur’an-ı Kerim, pek çok ayetinde ahlak esaslarından bahsetmekte, insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de varlıklar ve onların yaratılışları, birtakım özellikleri ile ilgili bilgilerde yer almaktadır.

Kur’an-ı Kerim, bazı varlıkların yaratılışlarına ve birtakım özelliklerine dikkat çekmekte; insanların bundan ibret almalarını ve her şeyin yaratıcısı ve Rabbi olan Allahü Teâlâ’nın sonsuz kudret sahibi olduğunu idrak etmelerini istemektedir

Kur’an’ın bu hükümlerine uyan kimselerin oluşturduğu toplumda adalet, güven, huzur ve mutluluk hâkim olur. Bu anlamda tüm bu hükümlerin en güzel bir şekilde uygulandığı Hz. Peygamber’in ve ilk Müslümanların yaşadığı döneme, mutluluk dönemi anlamına gelen “asr-ı saadet” denilmiştir.Kur’an, insanların birbirlerine adaletli, dürüst ve saygılı davranmalarını; birbirlerinin haklarını gözetmelerini, birbirlerine iyiliği tavsiye etmelerini emreder.

Allah yaratmış olduğu insana birtakım görevler vermiş ve bu görevleri, gönderdiği kitaplarında belirtmiştir. Bu kitaplarında belirttiği emir ve yasaklarını insanlara öğretmeleri, hükümlerinin yaşanmasında örnek olmaları için insanların kendi içlerinden peygamberler de göndermiştir. Kur’an bu peygamberler ve ilahi kitaplarla ilgili bilgiler verir

Kur’an-ı Kerim’de peygamberleri ve başlarına gelen olayları anlatan kıssalar da yer almaktadır. Ayrıca geçmişte yaşamış ve Allah’ın hükümlerine karşı geldikleri için Allah tarafından çeşitli bela ve musibetlerle cezalandırılmış olan bazı milletleri anlatan kıssalar da yer almaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de duaya dair hususlar da bulunmakta ve yapılan duaların Allah tarafından kabul edileceği belirtilmektedirKur’an, insanın yaptığı hatalarının, işlediği günahlarının bağışlanması ve ahirette kurtuluşa ulaştırması için Allah’a dua etmesi ve ondan yardım istemesi gerektiğini belirtmekte ve bu konuda bize dua örnekleri sunmaktadır.






KUR’AN-I KERİMLE İLGİLİ HADİSLER:

1- Kim rabbiyle konuşmak isterse Kur’an okusun.

2- Kur’an’dan üstün bir şefaatçi yoktur. Ne peygamber, ne melek…

3- Kur’an okuyun, o kıyamette okuyana şefaat edecektir. (Müslim, Müsâfirîn 252.)

4- Sizin en hayırlısınız Kur’an/ı öğrenen ve öğretendir.

5- Ümmetimin ibadetlerinin en hayırlısı, Kur’an okumaktır.

6- Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin’dir. Bir kere okumak 10 hatime bedeldir. (Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’ân, 7)

7- Kim her akşam Mülk Suresi’ni (tebareke) okursa, kabir azabı görmez.

8- HA-MİM’ler 7’dir. (Kur’an’da Ha- Mim ile başlayan sureler) Cehennemin kapısı da 7’dir. Okuyanlar için her biri bir kapıya durur. Cehenneme koymaz.

9- “Yemin ederim ki; İhlâs Suresi Kur’an’ın 1/3 (üçte biri)’dir. Zilzal Suresi Kur’an’ın yarısıdır. Âdiyat Suresi de Kur’an’ın yarısıdır.”

10- Kim her gece VAKIA Suresi’ni okursa, ebediyen fakirlik görmez

11- Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.

12- Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir. (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)

13- Allah şu Kur’an’la bazı kavimleri yükseltir; bazılarını da alçaltır.” (Müslim, Müsâfirîn 269)

14- Sadece şu iki kimseye gıpta edilir: Biri Allah’ın kendisine Kur’an verdiği ve gece gündüz onunla meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz O’nun yolunda harcayan kimse.” (Buhârî, İlm 15,)

15- Her zaman Kur’an okuyan kimseye şöyle denecektir: Oku ve yüksel, dünyada tertîl ile okuduğun gibi burada da tertîl ile oku. Şüphesiz senin merteben, okuduğun âyetin son noktasındadır.” (Ebû Dâvûd, Vitr 20)