Hafızlık İlah-i Kelamı muhafaza etmek, satırdan sadıra nakşetmek ve hayatı Kuran-ı Kerime göre yaşamaktır
Hafız Kuranı Kerimin lafzını ezberleyen manasını anlamaya çalışan ve hükümleri yaşamaya çalışan, zihninde, kalbinde, hayatında Kuran olan kimsedir.
Arapça’da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur’an’ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Hafızlıgın dinimizde çok önemli bir konumu vardır. Hafız olan ve yaşamaya çalışan kişi dünya ve ahiret saadetine ulaşmıştır, Efendimiz'in "Ümmetimin en şereflileri Kur’ân’ı ezberleyenlerdir. hadisene mahzar olumuştur, Rabbimizin “Kur’an’ı biz indirdik, biz; onun koruyucusu da elbette biziz!” ayetindeki bu kutlu yüce sorumluluğun hamisi olmuştur
Hafızlık müessesi peygamber efendimizden günümüze kadar kesintisiz olarak devam etmiştir kıyamete kadar devam edeceğine Hicr 15/9 ayetinde belirtilmiştir.
Hafızlık sabır sebat ve istikrar isteyen bir süreçtir. hafızlık yapacak kısı bazı konularada fedakarlık göstermelidir. Yeri geldiğinde günlük hayatından sosyal hayatından uykusundan gezilerinden v.s şeylerden feragat etmesi gerekir
Boyle kutlu bir yolun bazı zorlukların var oldugun bilincinde olmalıdır.